Tips om je veranda lang mooi te houden

Woningbezitters willen vaak tot laat op de zomeravond buiten kunnen blijven zitten. Dit is helaas niet altijd mogelijk in Nederland, omdat men regelmatig wordt verrast door een zomers buitje. Gelukkig bestaan er verschillende mogelijkheden om ook tijdens deze buien buiten te kunnen blijven zitten! Heb je bijvoorbeeld al eens nagedacht over het gebruik van een veranda in je tuin? Een veranda is een overkapte zitplaats, waar je ook tijdens een regenbui kunt blijven zitten. Vaak wordt de veranda aan de woning vastgemaakt, zodat je eenvoudig naar binnen en buiten kunt lopen. In sommige gevallen kiezen mensen voor een veranda met zijwanden, om te voorkomen dat de neerslag naar binnen waait. Ook zit je zo lekker uit de wind!

 

Voorzie de houten veranda van een laagje beits

Om te voorkomen dat er houtrot in het hout van de veranda ontstaat, is het raadzaam om de veranda van een laagje beits te voorzien. Het beits heeft een waterafstotende werking, waardoor er nauwelijks vocht in het hout zal trekken. Zo blijft de veranda stevig en zal deze een lange tijd meegaan. Het kost vaak veel moeite en geld om houtrot uit het hout van een veranda of vlonder te verwijderen.

Tip: schakel een schildersbedrijf in om de veranda van een laagje beits te voorzien! Zeker de houten balken van het dak van de overkapte veranda kunnen lastig te schilderen zijn.

 

Geef de veranda een mooi kleurtje

Naast het gebruik van beits om houtrot tegen te gaan en de veranda mooi te houden, kun je ook kiezen voor het gebruik van verf. Een laagje verf heeft dezelfde werking als beits, waardoor optrekkend vocht tegengegaan wordt. Ook bij verf is het belangrijk om de bestaande verflaag regelmatig te vernieuwen. Dit is nodig op het moment dat de verflaag af begint te bladderen.